Diş hekimliği branşının uzmanlık dallarından biri olan “ortodonti” dişlerdeki çapraşıklığı, bozukluğu, sıkışma gibi sorunları tedavi etmektedir. Tüm bu tedavileri yaparken, çeşitli ortodontik malzemelerle dişlerin belirli yönde ve belli bir hızda hareket etmesi sağlanmaktadır. Alanında uzman diş hekimleri tarafından planlaması yapılan bu hareketler, zamanla dişlerdeki bozuklukların düzeltilmesine yardımcı olmaktadır. Günümüzde gelişen tıp ve teknoloji sayesinde tellerin ve braketlerin görevini daha estetik bir görünüm ile yerine getiren şeffaf plak tedavisiyle diş düzeltme hayatımıza girmiştir. Kısacası; şeffaf plak diş teli kullanmadan dişlerin istenilen düzene oturtulmasını sağlayan tedavi yöntemidir.
Şeffaf Plak Tedavisinin Avantajları Nelerdir?
Şeffaf plak tedavisinin sunduğu avantajlar arasında öncelikle değinilmesi gereken husus estetik görüntüsüdür. Günlük yaşamda herhangi bir farklılık hissetmeden sosyal faaliyetlerinden ve alışkanlıklarından feragat etmeden, dişlerinize şeffaf plakla mükemmel bir form kazandırılmaktadır. Şeffaf bir malzemeden üretilen plaklar, görünmez olduğu için hastanın sosyal yaşamını rahatlıkla devam ettirmesine olanak tanımaktadır. Ayrıca plakların kullanımı da oldukça kolaydır. Plaklar yeme – içme sırasında çıkarılabildiği gibi önemli günlerde de belirli bir süre içerisinde çıkarılabilmektedir. Bu durum hastaların hayatını önemli ölçüde kolaylaştırmaktadır. Tedavinin sunmuş olduğu avantajlardan biri de diş ya da diş etlerinde herhangi bir yaralanma durumunun olmamasıdır. Klasik diş tellerine göre şeffaf plak tedavisinde beslenme planı uygulanmasına gerek yoktur. Hastalar istedikleri yiyeceği ve içeceği gönül rahatlığıyla tüketebilmektedir. Şeffaf plak tedavisinin sunduğu avantajlardan bir de konuşma sırasında herhangi bir sorun yaşanmamasıdır.
Tedavi Süreci Hakkında Bilgi
Hastanın, tedavi sürecine başlayabilmesi için ilk olarak ağız içi muayenesi gerçekleştirilmelidir. Bu sayede hastanın şeffaf plak tedavisine uygun olup olmadığına karar verilir. Hasta, şeffaf plak yöntemine uygunsa ağız içerisinden ölçü alınıp, dişler dijital ortama aktarılır. Dijital ortama aktarılan ölçüler sonrasında kişiye özel olarak şeffaf plak üretimine başlanır. Şeffaf plakların kullanım süresi iki hafta olup; diş hekiminin kontrolüne göre diğer şeffaf plağa geçiş yapılır. Her şeffaf plak değişiminde dişlerin istenilen yöne belli bir oranda hareket etmesi sağlanır. Şeffaf plak tedavisiyle ilgili dikkat edilmesi gereken bir konu da şeffaf plakların günlük kullanım süresidir. Bu süre günde minimum 22 saattir. Hastanın tedavi sürecini sağlıklı bir şekilde tamamlayabilmesi için diş hekiminin söylediklerine istisnasız uyması gerekmektedir.