Ortodontik Tedavinin Faydaları

Ortodontik Tedavinin Faydaları

İnsanların gülüşünü etkileyen, mimiklerinde büyük etkisi olan dişler; bazı kişilerde boşluk, çapraşıklık, çıkıklık ve tartarların taşlanmış durumuyla karşımıza çıkar. Genel olarak karşılaşılan bu durumlar ise ortodontik tedavi ile düzeltilir. Bunlara ek olarak ortodontik tedavi sağlıklı bir çene kapanışı için de gereklidir. Hastada mevcut olan çene kapanış sorununu gidermek için hem çenenin hem de dişlerin düzgün bir şekilde hizalanması gerekir. Kişinin çene ve dişleri ancak doğru hizalandığında işlevlerini yerine getirebilir. Böylelikle ortodontik tedavi sayesinde ağız sağlığına önemli katkılar sağlanmış olur.

Ortodonti Tedavisinin Ağız Sağlığına Olan Artıları

İnsanların çoğu ortodontik tedavinin sadece estetik faydası olduğunu düşünür. Halbuki ortodontik tedavi estetik faydanın yanında ağız sağlığı için de oldukça faydalıdır.

  • Günlük hayatta çapraşık dişlerin bakımı oldukça zordur. Dişler fırçalanırken arada yemek artıkları kalabilir ve bu artıkları temizlemek diş ipi kullanmadan oldukça zordur. Ortodonti tedavisi ile diş bakımı daha kolay hale gelir ve dişler sağlığına kavuşur.
  • Çene kemiğinde yamuk, çıkık ve eğrilik bulunan kişilerin ağzını kapatma problemleri vardır. İstemsizce yapılan bu hareket kişinin horlamasına da sebebiyet verir. Bu nedenledir ki çene kemiği ortodontisi, tedavinin önemli bir parçasıdır ve tüm bu sorunları giderir.
  • Diş kaybı yaşayan hastalar için sağlam ve sağlıklı protezler yapılabilir.
  • Ortodonti tedavilerinden korkmaya gerek yoktur. Tedaviler, çoğunlukla 1 saatlik müdahale ile hayatınız boyunca rahatlığa kavuşmanıza olanak sağlar. 

Kimler Ortodonti Tedavisi Yaptırmalı?

Ortodontik tedavi yaptırmak için çok çeşitli nedenler mevcuttur. Fakat hastaların çoğu farklı ağız sağlığı sorunlarını ortodontik tedavi ile karıştırmaktadır. Bu karışıklığın yaşanmaması için kişinin ortodontik tedavi olmasını gerektiren durumlar şu şekildedir:

  • Çene bozukluğunun tedavi edilememesi halinde,
  • Çiğneme fonksiyonunun yerine getirilememesi durumunda,
  • Konuşma bozukluğunu gidermek amacıyla,
  • Kaza ya da doğuştan gelen çene yamukluğunun tedavisinde,
  • Beyaz dişler ve estetik bir gülüş kazanmak için,
  • Diş eti iltihabı, diş taşlarının tüm dişleri engellemesi, çapraşık ve dışa çıkık dişler olduğu zaman,
  • Çene kemiğinin olması gereken duruma getirerek hastanın konuşma ve yemek yeme güçlüğünün giderilmesi ve
  • Uyku apnesi yaşayanların sorunlarını gidermek adına ortodonti tedavisi uygulanabilir. Bu durumların dışında farklı tedavi yöntemleri devreye girmektedir.

5 Maddede Diş Telinin Artıları

Diş teli tedavisi, günümüzde hem çocuklar hem de yetişkinler arasında giderek yaygınlaşan bir ortodontik yöntemdir. Çapraşık dişler, diş ve çene yapısındaki bozukluklar, sadece estetik sorunlara

Multidisipliner Tedavi Nedir?

Sağlık sorunlarına yönelik tedavi süreçlerinde farklı uzmanlık alanlarının bir araya gelerek, hastayı bütüncül bir yaklaşımla ele alması multidisipliner tedavi olarak adlandırılır. Tedavi modeli, karmaşık ve

Çocuklarda Ortodonti Kontrolü

Ortodonti kontrolü, özellikle çocuklarda sağlıklı diş ve çene gelişimini desteklemek amacıyla oldukça önemlidir. Çocukluk döneminde dişlerin çıkmaya başlaması, süt dişlerinin düşmesi ve kalıcı dişlerin yerleşmesi