İnsanların, yüz ve çene bölgelerindeki bozuklukların tedavileriyle ortodonti ilgilenmektedir. Alt çenenin önde olması veya geride olması gibi çeşitli sorunların çözümü ortodontik tedavi ile sağlanır. Bu tedavi türünü gerektiren rahatsızlıklar, doğuştan, zamanla veya yanlış tedaviden kaynaklı olarak kişide görülür. Ortodontik tedavi sürecinde; rahatsızlığı olan kişi süreç boyunca gayet kararlı, disiplinli ve sabırlı olmalıdır. Kişi tedavi boyunca bu disiplini ve sabrı gösteremezse bazı aksaklıklar yaşanabilir. Bu durum da sürecin uzamasına sebebiyet verebilir. Yüz ve çene bölgelerinin sağlığı için tedavi süresinin tamamı boyunca hasta diş hekiminin belirtmiş olduğu hususlara dikkat etmelidir.
Tedavi Sırasında Yapılması Gerekenler
İnsanların ortodontik sorunları doğuştan olabilir veya zamanla bazı alışkanlıklar dolayısıyla da ortaya çıkabilir. Meydana gelen sonuç neticesinde ortodontik tedavi süreci başlar. Ancak bu süreç içerisinde dikkat edilmesi gereken bir takım husus söz konusudur.
- Beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmelidir. Tedavi boyunca diş teli kullanan hastalar, asitli tüm içeceklerden uzak durmalıdır. Diş teline zarar verecek şeker ve sakız gibi yapışkan gıdaları tüketilmemelidir. Sert ve çekirdekli ürünler yine uzak durulması gerekenler arasındadır. Plak kullanan hastalar ise sıcak içecekleri plak takılıyken içmemeye özen göstermelidir.
- Ortodontik tedavi yöntemlerinden hangisi uygulanıyorsa uygulansın hijyen kaçınılmazdır. İster diş teli isterse şeffaf plak olsun tedavi süresi içinde hekimin önereceği şekillerde ağız ve materyal bakımı düzenli ve doğru bir şekilde gerçekleştirilmelidir.
- Hastalar, ağız hijyenine daima dikkat edilmelidir.
- Tedavi sürecinde disiplinli ve sabırlı olmak en dikkatli olunması gereken konudur. Süreç, hayat şartlarına uygun şekilde değil hayat şartları tedaviye uygun hale getirilmelidir.
Yukarıdaki maddelere dikkat edilmesi halinde tedavi süreci rahat bir şekilde tamamlanabilir.
Ortodontik Tedavi Neden Gereklidir?
Birçok insanın ortak sorunu, ortodontik hastalıklardır. Ortodontik tedavi yalnızca estetik amaçlı yapılmamaktadır. Kişinin ilerdeki hayatında karşılaşabileceği muhtemel diş eti rahatsızlıklarının, çiğneme sorunlarının, çene rahatsızlıklarının ve konuşma bozuklarının meydana gelmemesi adına bu tedavi yapılır.
- Çapraşık dişler kişinin yaşamını birçok açıdan olumsuz etkiler. Hijyeni sağlamak zordur, estetik olarak iyi durmaz, çenenin açılıp kapanması sağlıklı değildir ve eklem rahatsızlıklarına sebep olur.
- Üst çenesi ileride olan bireyler bazı diş travmalarından daha çabuk etkilenebilir.
- Alt ve üst dişleri arasında olması gerekenden daha fazla açıklığı olan kişiler kelimeleri telaffuz ederken zorluk çekebilir.
- Ortodontik rahatsızlıklarda, dişler bazen çenede yer bulamaz ve gömülü kalabilir. Bu durum komşu dişlere çok zarar verir.
- Çocuklarda yapılacak ortodontik tedavi, hayatlarının ilerleyen dönemlerinde yaşayabilecekleri çene ve diş rahatsızlıklarını engeller.
Maddelerde bahsi geçen durumları engellemek ve mükemmel bir gülüş ile bireyin sosyal hayatında daha özgüvenli olabilmesi için ortodontik tedavi gereklidir.