Erişkinlerde Ortodonti Tedavisi

Kişilerin; erken yaşlarında tedavisi gerçekleşemeyen ortodontik bozuklukları nedeniyle çene ve dişlerinde görülen problemlerin, erişkinlik dönemlerinde ortadan kaldırılması için ortodontik tedavi uygulanır. Geçmişte çeşitli sebeplerle tedavi olunmaması veya tedavinin ertelenmesinden kaynaklanan problemler, zaman geçtikçe daha büyük sorunlara neden olur. Çene ve diş problemlerini önlemek açısından da ortodontik tedavi süreci önemlidir. Ortodonti tedavisi kişinin yaşam standartlarını doğrudan etkiler. Tedavide uygulanan geleneksel yöntemlerin yanında modern yöntemlerde vardır. Erişkinlerin ortodontik tedavilerinde, son yıllardaki gelişmeler sayesinde kısa zaman zarfında etkili olan yöntemler uygulanmaya başlamıştır. Hastayla görüşülüp uygulanacak tedavi yöntemine karar verilerek, tedavi sürecine başlanır.

Erişkin Ortodonti Tedavisinin Yapılış Nedenleri

Sadece çocuklar ve gençlerde değil yetişkin ve ileri yaş gruplarında da uygulanabilen ortodonti tedavisinde bir yaş sınırı bulunmamaktadır. Özellikle çapraşık diş problemi olan üst yaş gruplarında, çene kemiği kaybı olmayan, sağlıklı diş ve diş etlerine sahip bireylere diş teli veya şeffaf plak tedavisi uygulanabilir. Bunun dışında erişkinlerde ortodonti tedavisinin yapılması için farklı nedenler vardır.

  • Çapraşık ve yanlış konumlanmış dişlerin düzeltilmesi
  • Diş gıcırdatması veya çarpması gibi travmaların önüne geçilmesi
  • Kişinin çenesindeki kapanış bozukluklarının ortadan kaldırılması
  • Ağızda kaybedilen dişlerin oluşturduğu boşlukların doldurulması
  • Diş ve dudakların doğru konuma getirilmesi
  • İstemsizce gerçekleştirilen ağız solunumunun engellenmesi
  • İleride ve geride konumlanan çene bozukluklarının yok edilmesi
  • Doğumsal anormalliklerin (damak ve dudak yarığı) düzeltmesi

Erişkin Ortodonti Tedavisi Nasıl Yapılır? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Çocuk yaşlarda gerçekleştirilen ortodontik tedaviler daha hızlı sonuçlar verse de gelişen diş hekimliği teknolojileriyle birlikte her yaş grubunda tedaviler uygulanabilir hale gelmiştir. Farklı nedenlerden dolayı gerçekleştirilen ortodontik tedaviler, kişinin ağız ve çene kontrolleri tamamlandıktan sonra seçilen yöntem ile belirlenir.

Erişkin ortodontisi uygulanırken hastanın diş yapısına uygun tel, lastik veya yaylar kullanılır. Dişlerin üzerine yerleştirilen apareyler ve teller düzenli aralıklarla gerçekleştirilen kontroller eşliğinde takılır. Ancak erişkin bireylerin diş telleriyle rahat hissedemediği durumlarda ortodontistler, farklı tedavi yöntemleri sunabilirler. Bu tedavi içerisinde aşağıdaki seçenekler yer almaktadır.

  • Kapaklı Braketler
  • Estetik Braketler
  • Ortognatik Cerrahi
  • Lingual Tedavi
  • Şeffaf Plak

Ortodonti uzmanın yönergeleriyle kullanılan teller ve şeffaf plaklar, tedavi bitiminde çıkarılarak hastaya pekiştirici uygulamalar yapılır. Erişkin ortodonti tedavisi genel olarak; kişinin ağız yapısına, yaşına ve belirlenecek yönteme göre planlanır.

carpik_Dis_Nedenleri_Nelerdir_manisa

Çarpık Diş Nedenleri Nelerdir?

Çarpık diş sorunu ülkemizde olduğu kadar dünyada da sıklıkla karşılaşılan sorunlardandır. Estetik kaygılara neden olsa gibi gözükse de çarpık dişler hijyen gibi farklı sorunları da

Ortodonti_tedavisi_ne kadar_surer

Ortodontik Tedavi Sonrasında Dişler Bozulur Mu?

Gülüşlerdeki düzensizliklerin düzeltilmesine ek olarak sağlıklı bir ağız yapısına kavuşmak amacıyla ortodontik tedaviden yararlanılır. Başarıyla uygulanan tedavi sonrasında hastalar istedikleri gülüşle birlikte sosyal hayatta da

hareketli_ortodonti_tedavisiyle_ilgili_merak_edilenler

Hareketli Ortodonti Tedavisi

Günümüzde, düzensiz dişler ve çene yapısı sorunları, pek çok insanın yaşam kalitesini etkileyen yaygın problemlerdir. Ancak artık, geleneksel telli ortodontik tedavi yöntemlerine alternatif olarak hareketli