Ortodontik Tedavi Sonrası Dişlerin Tekrar Çarpışması Nasıl Önlenebilir?

Bireyin alt çenesinin önde veya geride olması durumunda yaşı da gözetilerek çeşitli tedavi yöntemleri gerekebilir. Uyumsuz durumdaki çarpışmış dişlerin tedavisi de ortodonti alanıyla alakalıdır. Hasta yaş olarak ortodontik tedavi uygulanabilir bir yaştaysa tedavisine başlanabilir.

Ortodonti uzmanlarının temel amacı, hastanın ağız ve diş sağlığını daha iyi hale getirip güzel bir gülüşe sahip olmasını sağlamaktır. Ortodontik rahatsızlığa sahip olan hastaların diş ve çenelerinin düzgün bir konuma kavuşturulması için farklı tedavi yöntemleri kullanılır. Bu tedaviler yüksek oranda başarılı olmaktadır. Fakat tedavi bittikten sonra hastalar ağız ve dişleri konusunda hassas olmazlarsa dişleri yeniden çarpışabilir.

Ortodontiden Sonra Dişler Eski Haline Döner Mi?

Ortodonti tedavisi uygulanan her hastanın en büyük korkusu, tedavi bittikten sonra dişlerin eski haline dönmesidir. Diş çapraşıklığı için uygulanan diş teli veya şeffaf plak tedavisi sonrasında yeniden diş çapraşıklığının görülme ihtimali hastanın tedaviye bakış açısının değiştirebilir. Bu nedenle ortodonti uzmanı ilk muayene sonrasında tüm bilgileri detaylı bir şekilde hasta ile paylaşacaktır.

Dişler daima hareket eden bir yapıda olduğundan dolayı diş teli veya şeffaf plaklar çıkarıldığı zaman tekrar eski konumlarına dönmek isterler. Bu duruma karşı da ortodontik tedavilerde bir planlama mevcuttur. Aslında ortodontik tedaviler aktif ve pasif tedavi aşamalarından oluşmaktadır. İki aşama da özenle uygulandığı zaman dişler kalıcı olarak düzelecektir. Ancak tedaviye gereken özen gösterilmediğinde dişlerde tekrar bozulmalar yaşanmaktadır.

Pasif Ortodontik Tedavide Yapılan Hatalar Nelerdir?

Pasif ortodontik tedavi, dişlerin doğru hizalandıktan sonra geri eski konumlarına dönmelerinin önlemek amacıyla kullanılan bir yöntemdir. Ancak pasif ortodontik tedavi uygulanırken sıkça yapılan hatalar vardır.

    • Pasif ortodontik tedavi biraz sabır gerektiren uzun bir tedavi sürecidir. Genel olarak ortodontide hastaların dişlerinin düzelmesi birkaç ayda sürebilir birkaç yılda. Fakat, hastaların tedavilerine gereken özeni göstermemeleri ve tedavi takibinden kaçınmaları en sık yapılan hataların başında gelmektedir.
    • Pasif ortodontik tedavide kullanılacak braketlerin doğru şekilde seçilip yerleştirilmesi gerekir. Bazen yanlış braketler kullanılabilir ve bu durumda dişlerin düzgün hizalanmasını engeller.
    • Tedavinin erken sonlanması da yapılan hatalardan birisidir. Hastalar sabırlı olmadığı takdirde uzun soluklu tedaviden feragat edebilirler. Bu da yapılan önemli bir yanlıştır.

Genel olarak sabır gerektiren pasif ortodontik tedavide hastalar en belirleyici etkenlerdir. Ayrıca alanında başarılı bir ortodontiste tedavi olmakta önem arz etmektedir.

Yamuk Diş Tedavisi Nedir?

Diş estetiği ve sağlığı, genel yaşam kalitemizi doğrudan etkileyen unsurlardır. Yamuk dişler sadece estetik bir sorun olarak görülmemeli, aynı zamanda ağız sağlığı üzerinde de ciddi

Ortodonti Muayenesi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Ortodonti, diş ve çene yapısındaki bozuklukların teşhis ve tedavisini sağlayan diş hekimliği dalıdır. Tedavinin amacı bireylerin ağız sağlığını korurken, estetik açıdan daha hoş bir gülüşe

Bebek Diş Temizliği ve Bakımı

Bebeklerin diş sağlığı, genel sağlıklarının büyük bir parçasıdır. Doğru diş bakımı alışkanlıklarının erken yaşta kazandırılması, ömür boyu sürecek sağlıklı bir ağız yapısının temelini oluşturur. Bebeklerin