Diş teli temizliği ve bakımı tedavi sürecinde ağız ve diş hijyenini sağlayabilmek adına en hassas olunması gereken konulardan biridir. Tel tedavisi gören kişiler, günlük olarak düzenli bir şekilde ağız ve diş hijyenlerini sağlamalıdır. Bunun ana sebebi diş teli takılı olan kişiler ağız ve diş hijyenine dikkat etmediğinde; dişlerde çürüme, dişeti iltihaplanmaları ve çeşitli komplikasyonlarla karşılaşılabilir.
Diş teli tedavisi görürken dişlerde çürüklerin oluşmaması, bakterilerin dişlerin etrafında konumlanmaması ya da çoğalmaması için düzenli olarak diş teli temizliği ve bakımına özen gösterilmelidir.
Diş Telleri Varken Fırçalama Nasıl Yapılmalıdır?
Ortodonti tedavisi yöntemi olan diş tellerinin hijyeni sağlanırken hassas olunmalıdır. Diş tellerinin ve ağız hijyeninin zarar görmemesi için fırçalamaya dikkat edilmelidir.
- Öncelikle diş teli varken kullanılan diş fırçaları muhakkak yumuşak uçları olan başlığa sahip olmalıdır.
- Diş teli temizliği esnasında kullanılan macunların flüorit içermesi diş teli tedavisi görenler için daha iyi olacaktır. Bu sayede dişler güçlenir ve daha uzun koruma gerçekleştirilir.
- Şarjlı diş fırçası kullanan kişiler, diş fırçalarını hız seviyesi olarak ortada kullanmalıdır.
- Fırçalama esnasında diş fırçasının sert yerleri braketlere değmemelidir.
- Günde en az 2 kez düzenli olarak diş fırçalanmalıdır.
- Normal diş fırçalarının temizleyemediği bölgeler için ara yüz fırçalarını da kullanmak gerekir. Ancak ara yüz fırçalara diğer fırçalara oranla daha serttir. Dolayısıyla çok fazla bastırmadan temizlik gerçekleştirilmelidir.
- Diş temizliğini en iyi şekilde tamamlamak için fırçalama işlemi sonrası diş ipi kullanılabilir.
Diş Telleri Varken Yapılan Bakım Hataları
Diş çapraşıklıklarının düzeltilmesinde uygulanan diş teli tedavisinde en önemli kısım bakım aşamasıdır. Diş teli kullanılırken sakız, patlamış mısır ve sert yiyecekler tüketilmemelidir. Çünkü bu yiyecekler braketleri ve haliyle de diş bakımını zarara uğratabilir. Bunların yanında diş bakımı yapılırken diş teli kullanıcılarının sıkça yaptıkları hatalar aşağıda yer almaktadır.
- Sert uçlu diş fırçası kullanmak en sık yapılan hatadır. Dişler fırçalanırken bu durum dolaysıyla braketler etkilenebilmektedir.
- Günlük olarak diş fırçalama aksatılmamalıdır. Günde en az 2 kez dişler fırçalanmalıdır.
- Elektrikli diş fırçalarını yüksek hızda kullanmak başka bir hatadır. Fırçalama işlemi braketlerin zarar görmemesi adına orta hızda gerçekleştirilmelidir.
- Diş temizliğinden emin olmadan temizliği bitirmek yine yapılan bir hatadır. Bunun için temizliğin sonunda diş ipi ve çalkalama suları kullanılabilir. Araya kaçan bir artık olup olmadığına dikkat edilmelidir.