Hemen hemen her ortodontik tedavi iki bölümden oluşmakta ve yaklaşık olarak 2 yıl sürmektedir. Tedavideki iki bölüm ise aktif ve pasif tedavi dönemidir. Ortodontik tedavilerin aktif tedavi dönemi bittiğinde koruma yapılmadığı takdirde dişlerde bozulmalarla karşılaşılması muhtemeldir. Dişler ortodontik tedavi sürecinde hareket ederken etraftaki komşu dokularda birtakım farklılıklar gözlemlenir. Dokuların bu yeni düzene alışması için belirli bir zaman gerekir. Alışma sürecinde yapılan işlemlerde pekiştirme tedavisi olarak adlandırılır. Pekiştirme tedavisi pasif bir tedavidir. Hasta bu dönemde daha özenli olmalıdır. Ortodontistin önerilerini dinleyip gerekli tedaviyi gören kişiler sağlıklı gülüşlere kavuşabilir.
Pekiştirme Tedavisi Süreci Nasıldır?
Ortodontik tedavilerde braketlerin çıktığı gün ek tedavi uygulamadan bir hasta evine yollanırsa dişlerinde çok kısa zaman içinde bozulmalar meydana gelir. Ortodonti tedavi sürecinde dişler hareket ederken dişin etrafındaki komşu dokularda bazı değişiklikler olur. Dokuların yeni bir düzene alışması için zamana ihtiyaçları vardır. Bu adaptasyon sürecinde yapılan tüm müdahaleler pekiştirme tedavisi, uygulamada kullanılan apareylere pekiştirme apareyleri denir. Pasif bir tedavi olan pekiştirme tedavisinde ortodontist, hastaya en uygun pekiştirme apareyleri seçerek takar. Aktif tedavinin hemen bitiminde bu olay gerçekleştirilir. Takılan pekiştirici apareyler dişlere kuvvet uygulamaz ve estetik olarak da sorun yaratmaz. Birkaç kontrol seansı sonrasında pekiştirme tedavisi sonlanır.
Pekiştirme Tedavisinin Süresi Ne Kadardır?
Pekiştirme tedavisinde ilk 6 ay çok önemlidir ve bir o kadarda risklidir. Bunun nedeni apareylerin 6 aylık zaman diliminde 24 saat çıkarılmadan takılı durmasının gerekliliğidir. Yalnızca yemek yerken çıkarılıp yemek sonrası dişler fırçalanınca tekrardan takılmalıdır. İlk 6 aylık zaman diliminde aksatılmadan takılan apareylerin devam eden süreçte kullanım saati azaltılarak kullanılması sürdürülür. Pekiştirme apareylerinin 2 yıl kadar kullanılması gerekir. Önerilen şekillerde pekiştirme apareylerini kullanmayan hastaların dişlerinde bozulmaların görülmesi yüksek ihtimale sahiptir. Kısacası hastanın büyük bir sorumluluğu söz konusudur. Tamamen kullanım bittiğinde ağız ve diş sağlığına dikkat edildiği takdirde yaşlılığın getireceği minimal değişimlere kadar sağlıklı gülüşler korunur. Estetik açıdan mükemmel bir görünüm kazanılır ve kaybolmaz.