Ortodonti Tedavisi Kaç Ay Sürer?

Genel diş rahatsızlıklarından birisi olan ortodontik tedavilerde süreç istenilen sonuca ulaşıncaya kadar devam etmektedir. Farklı ortodontik tedavi yöntemleri mevcuttur. Bu yöntemlerde tedavi ortalama iki yıl sürebilir. Bazı hastaların tedaviye biyolojik yapılarından dolayı daha hızlı yanıt verebileceği unutulmamalıdır. Önleyici ve erken tedaviler birkaç ay içinde sonuçlanabilir.  Genel olarak tedavi süresini etkileyen faktörler şunlardır:

  • Tedavi görecek kişinin yaşı
  • Uygulanacak tedavi yöntemi
  • Ağız ve çenede var olan problemin boyutu
  • Yüz ve çene yapılarındaki büyüme
  • Tedavi görecek kişinin tedavi süresindeki tutumu

Ortodontik tedaviler kişiden kişiye değişti için süresi de net olarak belli olmayan tedaviler arasındadır.

Ortodonti Tedavi Yöntemleri Nedir?

Ortodonti tedavilerinde ortodontist hastayı muayene eder. Muayenede dişlerdeki uyumsuzluk, çapraşıklık, yamukluk gibi problemler incelenir ve dereceleri belirlenir. Sorunun büyük olup olmadığı hakkında ortodontist hastayı bilgilendirir. Detaylı geçen muayene sonrasında hasta ile en uygun tedavi yöntemine karar verilir.Birden fazla ortodonti tedavisinin olmasının nedeni hastadan hastaya değişen rahatsızlıkların tedavilerinin farklı olmasıdır. Kişinin çene şekli, ağız ve diş yapısı tedavi sürecini etkileyen etmenlerdir.
  • Seramik braketler
  • Safir braketler
  • Metal braketler
  • Kapaklı metal braketler
  • Kapaklı şeffaf braketler
  • Lingual braketler
  • Şeffaf plaklar Yapılacak tedavinin türüne ve hastanın bütçesine göre çeşitli yöntemler mevcuttur. Tedavi şekline karar verilince hazırlık aşaması başlar. Bu aşamada ortodonti için gerekli şartlar sağlanmalıdır. Hijyen bu şartların başında gelir. Ağız içinde çürük diş olmaması varsa tedavi edilmesi gerekir. Hastanın ağız bakımı kusursuz hale gelince tedavi süreci başlar.

Yapılacak tedavinin türüne ve hastanın bütçesine göre çeşitli yöntemler mevcuttur. Tedavi şekline karar verilince hazırlık aşaması başlar. Bu aşamada ortodonti için gerekli şartlar sağlanmalıdır. Hijyen bu şartların başında gelir. Ağız içinde çürük diş olmaması varsa tedavi edilmesi gerekir. Hastanın ağız bakımı kusursuz hale gelince tedavi süreci başlar.

Ortodontik Tedavi Sürecini Etkileyen Faktörler

Kişide var olan diş çapraşıklığı ve çenedeki çeşitli bozulmaların tedavisi ortodonti ile gerçekleşir.  Hafif düzeyde olan çapraşıklıklar 8 ay gibi kısa bir zaman diliminde düzeltilirken, ileri seviye çapraşıklık tedavileri 2 yıl bile sürebilmektedir. Tedavi sürecini etkileyen faktörlerden bazıları aşağıda yer almaktadır.

  • Genelde ortodontik tedavi her iki çeneye uygulanır. Bunun nedeni dişlerin güzel görünmesinin yanında kullanışlı bir hale gelmesidir. Kullanışlı dişlerse alt ve üst çenedeki dişlerin birbirine düzgün temas etmesiyle olur. Ancak tedavi tek çeneye de uygulanabilir. Bu durumlar süreci etkiler.
  • Ortodonti tedavisinde problemlerden biri de çene kemiklerinin birbirleriyle ilişkilerindeki bozukluktur. Ergenlik dönemi sonrası bu uyumsuzluğun ortodonti ile düzeltilmesi aşırı zordur. En uzun süren vakalar çene kemiklerinin uyumsuzluğudur.
  • Kullanılan malzemenin kaliteli olması gerekir. İyi kalitede olmayan malzemeler tedavi sürecini uzatır.
  • Son olarak hastanın tedavideki disiplini ve dikkati tedavi sürecini otomatik olarak etkileyen bir unsurdur.
carpik_Dis_Nedenleri_Nelerdir_manisa

Çarpık Diş Nedenleri Nelerdir?

Çarpık diş sorunu ülkemizde olduğu kadar dünyada da sıklıkla karşılaşılan sorunlardandır. Estetik kaygılara neden olsa gibi gözükse de çarpık dişler hijyen gibi farklı sorunları da

Ortodonti_tedavisi_ne kadar_surer

Ortodontik Tedavi Sonrasında Dişler Bozulur Mu?

Gülüşlerdeki düzensizliklerin düzeltilmesine ek olarak sağlıklı bir ağız yapısına kavuşmak amacıyla ortodontik tedaviden yararlanılır. Başarıyla uygulanan tedavi sonrasında hastalar istedikleri gülüşle birlikte sosyal hayatta da

hareketli_ortodonti_tedavisiyle_ilgili_merak_edilenler

Hareketli Ortodonti Tedavisi

Günümüzde, düzensiz dişler ve çene yapısı sorunları, pek çok insanın yaşam kalitesini etkileyen yaygın problemlerdir. Ancak artık, geleneksel telli ortodontik tedavi yöntemlerine alternatif olarak hareketli