Ortognatik Cerrahi Nedir?

İleri derecelerde çene ve iskelet yapısı bozukluğuna sahip hastaların hem estetik olarak hem de fonksiyonel olarak iyileştirilmeleri için ortognatik cerrahi işleminden destek alınır. Yetişkin insanların alt ve üst çenelerinin birbirine normal pozisyonunda konumlandığı ve dişlerin ağzın kapalı pozisyonda oturmadığı durumlarda, çene ve dişlerin olması gereken pozisyonlara getirilmesi için ortognatik cerrahiye ihtiyaç duyulur. Operasyonun gerçekleştirilebilmesi için ortodonti ve çene cerrahisi, tedaviyi beraber yönetmektedir. Tedaviye başlanmadan önce hastanın kafa grafikleri çekilir ve sonrasında detaylı olarak bu grafikler incelenir. Sonraki adım ise hastanın bilgilendirilerek, tedavi sürecine geçilmesidir.

Ortognatik Cerrahi Nasıl Uygulanır?

Ortognatik cerrahide; ilk adım hastaların muayenesinin gerçekleştirilerek, uygun tedavi yöntemine karar verilmesidir. Tedavi planlaması ile hasta detaylıca tedavi hakkında bilgilendirilir. Bilgilendirme sonrası hastanın tedaviyi kabul etmesiyle birlikte tedavi süreci de başlamış olur. Ortognatik tedavi süresi hastaya göre değişmekte olup; ilk aşamadaki tedavinin ortalama süresi bir – iki yıl arasında değişmektedir. Cerrahi işlemlere geçmeden önce çenelerde bulunan dişlerin kapanışları düzeltilmelidir. Ayrıca tedavi sürecinde uygulanacak olan tel tedavisi veya şeffaf plak tedavisi ile dişler olması gereken konuma getirilir. Çene üzerindeki dişlerin ortodontik tedaviyle doğru konuma getirilmesinin ardından çene cerrahisi ile sürece devam edilir. Hastanın muayenesi 3 boyutlu görüntüleme cihazı ile gerçekleştirilir. Cerrahi planlama sonrasında da hastanın onayı dahilinde cerrahi aşamaya geçilir. Ortognatik cerrahi işleminden sonra hemen hemen 1 aylık iyileşme süreci bulunmaktadır. En son aşamada da 6-12 ay arası bir ortodonti tedavisi uygulanır. Bu tedavi ile yapılan işlemler kalıcı hale gelmesi sağlanarak; tedavi sonlandırılır.

Cerrahi İşlem Esnasında Hastalar, Ağrı Hisseder mi?

İmplant cerrahisinden farklı olan ortognatik cerrahi, genel anestezi ile gerçekleştirilen ayrıntılı bir cerrahi işlemdir. Anestezi altında uygulanan bir cerrahi operasyon olduğu için hastalar, işlem sırasında herhangi bir ağrı hissetmeyeceklerdir. Ancak tüm cerrahi işlemlerde olduğu gibi sonrasında morarma, ağrı, şişlik ve uygulama yapılan bölgede uyuşukluklar görülebilir. Bu noktada önemli olan hekimin tavsiyelerine uymak ve ilaçları düzenli olarak kullanılmaktır. Böylelikle oluşabilecek yan etkiler en az seviyede ve en kısa sürede atlatılabilir. Çift çene cerrahisi uygulanan hastalara ameliyattan sonra bilindiği gibi ağrı kesici, antibiyotik ve şişlikleri önleyecek tedaviler ve serum destekleri sağlanır. Hasta cerrahi işlemin uygulandığı gün sulu gıdalarla beslenmeye başlayabilir. Sonrasında da hastanın iyileşme süreci başlar.

Ortognatik Cerrahi Kaç Saat Sürer?

Ortognatik cerrahi, alt ve üst çenenin doğru bir hizaya getirilmesi amacıyla uygulanan bir operasyondur. Hem estetik hem de fonksiyonel faydalar sağlayan cerrahi işlem, çene deformitelerini

Ortodonti Tedavisi Diş Çürümesine Yol Açar Mı?

Ortodontik tedavi, dişlerin ve çenenin düzgün hizalanmasını sağlayan bir tedavi yöntemidir. Tedavi genellikle diş telleri, şeffaf plaklar (Invisalign gibi) veya braketler yardımıyla gerçekleştirilir. Amacı hem