Ortodontik Tedaviler Her Yaşta Uygulanır Mı?

Eskiden yalnızca çocuklara uygulanan tel tedavisi günümüzde her yaştan insana uygulanmaktadır. Gelişen teknolojiyle birlikte diş tellerinden farklı olarak şeffaf plaklar da ortodontik bir tedavi yöntemi olarak kullanılmaya başlamıştır. Ancak günümüzde insanların bir kısmı ortodontik tedavilerin orta yaş ve üstüne uygulanamayacağı gibi yanlış bir algıya sahiptir. İnsanların sağlıklı dişlere sahip olması için önemli bir tedavi yöntemi olan ortodonti; farklı yaş gruplarında, diş çapraşıklığının ve oluşması muhtemel farklı hastalıkların önüne geçilmesine destek olur. Ortodontik tedavi yöntemi uygulanmadan önce hastanın genel sağlık durumu incelenmelidir. Hastaların rahatsızlık seviyeleri ve yaşı ortodontik tedaviler için dikkate alınan hususlardır.

Ortodontik Tedavi Süreci ve Sonuçları Her Yaşta Aynı Mıdır?

Her yaş grubuna uygulanılabilen ortodontik tedavilerde, süreci değiştiren birçok neden mevcuttur. Yetişkinlerde ve çocuklarda uygulanan tedavinin etkileri ve boyutu aynı olmayabilir. Erişkin ortodontisi olarak incelenen yöntemde tedavi süresi biraz daha uzundur. Bunun nedeni azalan metabolik aktivitesi ile esnekliğini yitiren dokuların diş hareket hızında görülen yavaşlamadır. Bu hız gençlerde daha yüksektir.

İlerleyen yaştaki hastalarda dişeti çekilmesi ya da kemik erimesi sebebiyle dişlere destek olan dokularda azalma olduğunda kişilere, çok farklı tedaviler uygulanır. Erişkinlerde tedavi süresi uzasa da dişleri düzeltmek mümkündür. Fakat çeneyle ilgili bir bozukluk varsa tedavi süreci daha zorludur. Bunun nedeni 18 yaş civarında büyüme ve gelişmenin durmasıdır. Çenesinde sıkıntı olan erişkin bireylerin tedavileri ancak çene cerrahisinin de desteği alınarak düzeltilebilir.

Erişkinlerin Ortodontik Tedavilerin Başarı İhtimali Nedir?

Erişkin bireylerde görülen metabolizma yavaşlaması, büyüme gelişiminin düşmesi ve kemik yapısının farklılaşması gibi hususlar tedavi sürecini yavaşlatmaktadır. Bu durum erişkinler için bir dezavantaj gibi görülse de ortodontik tedavilerde genel olarak olumlu sonuçlar alınmaktadır. Buradaki en önemli etken erişkin bireylerin tedavi sürecindeki farkındalıklarıdır. Kendilerini psikolojik açıdan sürece iyi hazırlayan hastalar tedavide disiplinli ve sabırlı bir yol izlediklerinde tedavi başarısı kaçınılmaz bir hale gelir. 

Diş hekimlerinin önerilerini uygulayan ve kontrollerini aksatmayan her yaş grubundan hastanın ortodontik tedavilerinin başarı oranı yüksektir. Tedaviyi istemsizce uygulayan bir kişi daha disiplinsiz davranacağından süreç uzayabilir. Erişkin ortodontisinde hastalar çocuklara kıyasla tedaviye daha fazla zaman ayırabilirler. Tedavi sürecine uyan ve tedaviye uygun olan her hasta başarılı sonuçlara ulaşabilir.

Ortodontik Tedavi Ağrılı Mıdır?

Ortodontik tedavi, diş ve çene bozukluklarını düzeltmek amacıyla uygulanan bir diş hekimliği dalıdır. Günümüzde, estetik ve fonksiyonel sebeplerle giderek daha fazla insan ortodontik tedaviye yönelmektedir.

Çene Ameliyatı Zor Bir Ameliyat Mı?

Çene ameliyatları hem estetik hem de fonksiyonel sebeplerle gerçekleştirilen karmaşık cerrahi işlemlerdir. Günümüzde, tıbbi teknoloji ve cerrahi tekniklerdeki gelişmeler sayesinde ameliyatlar daha güvenli hale gelmiş