Ortodonti tedavisi, dişlerin ve çene yapısının düzgün hizalanması, doğru bir ısırma ve çiğneme fonksiyonunun kazanılması için uygulanan bir tedavi yöntemidir. İnsanların birçoğu ortodonti tedavisi görürler. İnsanların beslenmesini, konuşmasını ve gülüşünü etkileyen ortodontik bozukluklar giderilmediği takdirde yaşam kalitesinin düşük seyretmesine ve yeni rahatsızlıkların oluşmasına sebebiyet verir.
Ortodonti tedavisinin amaçları arasında dişlerin doğru hizalanması, çene yapısının düzeltilmesi, çiğneme ve konuşma fonksiyonlarının geliştirilmesi, dişlerin çürümesinin önlenmesi, diş eti hastalıklarının tedavisi, yüz görünümünün iyileştirilmesi ve kendine güvenin arttırılması yer alır. Dişlerde var olan çapraşıklığı ve çenede ki bozuklukları gidermek için uygulanan ortodonti tedavilerinde merak edilen birtakım konular vardır. Bu konular; ortodonti tedavisi fiyatları, ortodonti nedir, ortodonti tedavisi nasıl yapılır, en kısa ortodonti tedavisi hangisidir sorularının yanıtlarında saklıdır.
Ortodontik Tedavi Nasıl Yapılır?
Ortodontik tedavi, dişlerin düzgün hizalanması, çene ilişkilerinin düzeltilmesi ve dişlerin doğru ısırık pozisyonuna getirilmesi için yapılan bir tıbbi işlemdir. Bu işlem, dişlerin, çene yapısının ve yüzün genel görünümünün düzeltilmesine yardımcı olur.
Tedavide her hastanın problemi ve bu problemin çözümü farklıdır. İleri derece ortodonti gerektiren durumlar olabilir veya şeffaf plak tedavisi gibi çeşitli yöntemler uygulanabilir. Ortodontik tedaviler yapılmadan önce hasta ortodontist tarafından muayene edilir ve uygun tedavi yönteminde karar kılınıp, uygulamaya geçilir.
Ortodontik Tedavinin Faydaları Nelerdir?
Ortodontik tedaviler bazı durumlar haricinde zorunlu olmayan tedavi yöntemleridir. Alt ve üst çenenin uyumsuzluğunun giderilerek eklem problemlerini çözüme kavuşturmak, doğuştan gelen veya kaza sonucu oluşan çene yamukluğunu düzeltmek, diş çapraşıklığını gidererek kişiye sağlıklı ve güzel bir gülüş kazandırmak gibi faydaları mevcuttur.
- Estetik: Ortodontik tedavi, dişlerin görünümünü iyileştirir ve dişlerin düzgün hizalanması sayesinde daha güzel bir gülüşe sahip olunmasını sağlar.
- Fonksiyonel iyileştirme: Ortodontik tedavi, dişlerin doğru bir şekilde hizalanmasına ve çenelerin uygun bir şekilde kapanmasına yardımcı olur. Bu da yemek yeme, konuşma ve solunum fonksiyonlarını düzeltir ve iyileştirir.
- Dişlerin daha kolay temizlenmesi: Dişlerin doğru hizalanması sayesinde, dişler arasındaki boşluklar azalır ve bu da dişlerin daha kolay temizlenmesine yardımcı olur.
Ortodontik Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Her hastanın ortodontik sorunu farklıdır ve değişik tedavi yöntemleri gerektirir. Ortodontik tedavi yöntemleri şunlardır:
- Şeffaf Plak (Telsiz Ortodonti)
- Metal Diş Teli
- Porselen Diş Teli
- Lingual Ortodonti
- Fonksiyonel Ortodonti
- Hızlandırılmış Ortodonti
- Çocuk Ortodonti
- Yetişkin Ortodonti
- Hareketli Ortodonti Apareyleri
Hangi Durumlarda Ortodontik Tedaviye İhtiyaç Duyulur?
Ortodontik tedavi diş ve çene problemlerini düzeltmek amacıyla uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi yöntemi genellikle dişlerin ve çenenin doğru bir şekilde hizalanmasını ve kapanmasını sağlamak için kullanılır. Dişlerin çapraşıklığının estetik olarak hoş durmadığı, diş sıkma, kapanış sorunları ve çene ağrılarının olduğu durumlarda ortodontik tedaviye ihtiyaç duyulur.
Ortodontik Tedavi Ne Kadar Kalıcıdır?
Ortodontik tedaviler alanında uzman bir hekim tarafından gerçekleştirilir, hastada tedavide ve sonrasında ağız bakımına ve kontrollerine dikkat ederse tedaviler kalıcı olur. Hasta söz konusu durumlara dikkat etmez ve hassas olmazsa tedavinin kalıcılığı da etkilenir.
Tel Takmadan Dişler Düzelmez Mi?
Diş teli ortodontide kullanılan geleneksel ve çok bilinen bir uygulamadır. Dişleri düzelten bu uygulamanın yerine zamanla birlikte modern bir yöntem olan şeffaf plak tedavisi gelişmiştir. Telsiz tedavi olarak da bilinen şeffaf plak tedavisi ile de dişleri düzeltmek mümkündür.
Ortodontik Tedavi Olmak İçin Ne Yapmalıyım?
İlk olarak bir ortodontiste randevu alınmalıdır. Sonra ortodontist ile görüşmelerde bir tedavi yöntemi belirlenir. Devamında tedavi başlar ve artık hastanın sorumluluğu daha fazla hale gelir. Ağız hijyenine ve tedavi kurallarına süreç boyunca dikkat etmek gerekir. Düzenli olarak muayeneler aksatılmamalıdır. Böylelikle tedavi rahatça tamamlanır.
Dişlerimdeki Ortodontik Problemleri Nasıl Teşhis Ederim?
Hastaların ortodontik bozukluğu anlayabileceği durumlar söz konusudur. Mesela ön grup dişlerin arasında boşluk varsa, dişler düzgün dizilime sahip değilse veya dişler kapandığında üst dişler arkada kalıyorsa ortodontik tedavi söz konusudur. Daha birçok belirti olmakla birlikte en doğru çözüm ortodontiste gidip muayene olmaktan geçer.