Diş Hekimi ile Ortodontist Arasındaki Farklar

Diş sağlığı, genel sağlığımızın kritik bir parçasıdır. Ağız ve diş sağlığımızla ilgili sorunlar ortaya çıktığında, doğru uzmana başvurmak, etkili ve doğru tedaviyi almanın temelidir. Bazı özel durumlarda hastalar ağız, diş ve çene sorunlarını çözmek için ortodonti uzmanından destek almalıdır. En iyi ortodonti uzmanını bulmanın ilk adımı ortodontist ve diş hekimi arasındaki farkı bilmekten geçerken, diğer adım ise doğru araştırmadır.

Her ortodontist için diş hekimi tabiri kullanılsa da her diş hekimine ortodontist demek mümkün değildir. Ortodonti tedavisinin temel hedefi, kapanış sorunlarının ortadan kaldırılmasıdır. Doğru kapanış için hastaların dişlerinin doğru şekilde sıralanmasına ek olarak dişlerin karşı çenedeki dişlerle de uyumlu olması şarttır. Başarılı ortodonti tedavisi sonucunda hastalar estetik dişler sahip oldukları gibi çiğneme, konuşma gibi fonksiyonel sorunlar da çözülür.

Türkiye’de ortodontist olmak için beş yıllık diş hekimliği eğitimimin üzerine dört yıllık ortodonti uzmanlığı eğitimi de alınmalıdır.

Ortodontik Tedavi Neden Gereklidir?

Yüz, çene ve diş bozukluklarının tedavisiyle ilgilenen bilim dalı ortodontidir. Tedavi süreci küçük çocuklarda çene gelişiminin doğru şekilde olmasına yardımcı olur. Yetişkinlerde ise diş çapraşıklıklarının, çene kapanış sorunlarının ortadan kaldırılmasında etkilidir. Ortodontik tedaviye ihtiyaç duyulmasının farklı sebepleri vardır.

  • Dişlerin düzensiz bir şekilde sıralanmış olması, estetik açıdan hoş olmayan bir gülümseme yaratabilir.
  • Çapraşık, aralıklı ya da çarpık dişler; insanların genel görünümünü olumsuz etkileyerek, özgüven sorunlarına yol açabilir.
  • Düzensiz konumlanan dişler, çene yapısındaki anormallikler çiğneme fonksiyonunun tam olarak çalışmamasına sebep olur.
  • Çiğneme fonksiyonunun tam olarak yerine getirilmemesi ise sindirim problemlerini de beraberinde getirecektir.
  • Çene yapısına uygun olmayan dişler, konuşmada zorluklar da yaşatabilir. Hastalar bazı harfleri doğru şekilde söyleyemeyeceği gibi peltek konuşma sıkıntısı da ortaya çıkabilir.
  • Yanlış hizalanmış dişler, çene eklemlerinde stres ve aşınmaya neden olabilir. Çene ekleminde yaşanan sıkıntı erozyon sorununu da ortaya çıkarabilir.
  • Çapraşık dişler, fırçalama esnasında bazı dişlerin tam olarak temizlenmesinin önündeki engeldir. Ağız ve dişlerdeki hijyenin tam olarak sağlanamaması ise çürük gibi farklı sorunlara yol açar.

En İyi Ortodonti Uzmanını Seçmek için Yapılması Gerekenler

Diş korkusu nedeniyle ağız ve diş sağlığını erteleyen hastalar, daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Korkuyu yenmenin çözümü ise hekime gitmemek değil, doğru tedaviyi alabileceğiniz diş hekimleriyle çalışmaktan geçer.

Ortodonti uzmanı olabilmek için herkes aynı eğitimi alsa da uzmanın kendini geliştirmesi, iletişim becerileri, mesleğine duyduğu özen ve tecrübesi kendisini diğer ortodonti uzmanlarından ayıracaktır. En iyi ortodonti uzmanının seçilmesi konusunda hastaların payı büyüktür.

En iyi diş hekiminden tedavi almak için araştırma yapmak şarttır. Araştırma yaparken ortodonti uzmanının aldığı eğitimlere ve tecrübesine bakmak önemli bir kriter olsa da tek başına yeterli olmayacaktır. Bu nedenle hangi diş hekimine gideceğinizi karar vermeden önce hastaların ortodonti uzmanı hakkındaki yorumları muhakkak incelenmelidir. Hastaların hem doktor hem de tedavi süreciyle ilgili olumlu ya da olumsuz yorumları ciddiyetle okunmalıdır. Ayrıca doktor kadar doktorun çalıştığı ekibin iletişim diline de dikkat edilmelidir. Tedavi süreçlerinde beklenmeyen durumların olması ya da farklı sorunlar yaşanabilir. Ancak sorunların nasıl, ne zaman çözüleceği hekimin ve ekibin iletişimiyle sorun olmaktan çıkabilir.

Ortognatik Cerrahi Kaç Saat Sürer?

Ortognatik cerrahi, alt ve üst çenenin doğru bir hizaya getirilmesi amacıyla uygulanan bir operasyondur. Hem estetik hem de fonksiyonel faydalar sağlayan cerrahi işlem, çene deformitelerini

Ortodonti Tedavisi Diş Çürümesine Yol Açar Mı?

Ortodontik tedavi, dişlerin ve çenenin düzgün hizalanmasını sağlayan bir tedavi yöntemidir. Tedavi genellikle diş telleri, şeffaf plaklar (Invisalign gibi) veya braketler yardımıyla gerçekleştirilir. Amacı hem